Z kvásku jsme už zkusili spoustu sladkého pečiva a do sbírky nám chyběl už jen trdelník.
Jelikož peču zásadně od oka, použil jsem jako základ takový obecný recept na sladké kváskové těsto, který se dá využít i na koláče s drobenkou, na makové loupáky a briošky na skořicové šneky na záviny nebo slavný estonský kringel. Základní recept je zhruba tento -
- 150 g pšeničného kvásku
- 225 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g cukru
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 175 ml mléka
- špetka soli
- 1 vanilinový cukr
- 1 lžička strouhané citronové kůry
V mém případě se řídím hlavně pravidlem, že kvásek by měl tvořit zhruba 1/3 z množství mouky a tekutin v receptu. Dál už se řídím konzistencí těsta během hnětení. Kváskové těsto kyne nejméně tři hodiny. Kvásek používám pšeničný. Připravím ho tak, že lžíci žitného kvásku nechám přes noc rozkavsit se 150 g hladké mouky a 150 ml vody.
A jak jsme si pomohli při pečení trdelníku dále, je patrné z malé fotoreportáže.... :)